vrijdag 10 november 2023

11 november 1948: Opening Drie Lindenstadion in Watermaal- Bosvoorde


het Drie Lindenstadion aan de Léopold Wienerlaan 60 in Watermaal-Bosvoorde - © Nico Dewaele
    Toen het stadion van Racing Club de Bruxelles, het stade du Vivier d’Oie (De Ganzenvijver) in Ukkel, na de Tweede Wereldoorlog te klein en te verouderd was geworden, werd in Watermaal-Bosvoorde gestart met de bouw van een nieuw stadion die ruimte moest bieden aan 40.000 toeschouwers. Geen duizenden zitjes, wel een betonnen onoverdekte kuip met staanplaatsen langs drie zijden van het veld en een hoofdtribune met zitplaatsen langs de overblijvende zijde.



© Nico Dewaele

    Met het idee dat de club met stamnummer 6 voor altijd succesvol zou blijven werd het ietwat megalomane stadion op 11 november 1948 ingehuldigd met een vriendschappelijke wedstrijd tegen AC Torino, toen gekend als Il Grande Torino. Zo’n 40.000 toeschouwers zagen Torino met 0-3 winnen. Het was tevens de enige keer dat het stadion ooit vol zou zitten. (In mei 1949 zou het gehele elftal van Torino omkomen in de vliegtuigramp bij Superga!  Van het toentertijd wellicht beste team van Europa overleefde geen enkele speler de ramp, in totaal vonden 31 mensen de dood!)

    Racing bleek echter niet meer de kampioensploeg van weleer en trok dan ook nog weinig publiek. Het zakte in de jaren ’50 weg tot in de derde klasse. Vanaf 1954 slaagde de club er niet meer in om het stadion af te lossen en verhuisde daarom naar het Heizelstadion (nu Koning Boudewijnstadion). In 1963 zou Racing Club fusioneren met de Elsense ploeg White Star AC. Tegenwoordig wordt er nog altijd gevoetbald in het stadion, nu speelt door RRC Boitsfort er.

    Wanneer we in 2020 een bezoekje brachten aan het oude stadion hadden we vooraf al eens gekeken op Google Earth waar we het voetbalveld juist zouden kunnen vinden. Hoewel we de locatie min of meer kenden reden we toch een kwartiertje rond voor we prijs hadden. Het stadion ligt namelijk in een woonwijk perfect verscholen achter bomen, struiken en een aarden wal en daarenboven ligt ook nog eens in een soort kuil. Een unieke voetballocatie die in 2010 gelukkig beschermd monument werd.



© Nico Dewaele


© Nico Dewaele


© Nico Dewaele


© Nico Dewaele


© Nico Dewaele

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

woensdag 8 mei 2024 (V-Day 2024) Herdenking AS Oostende speler Georges Hinderijckx naar aanleiding van de bevrijding in 19...