zaterdag 21 december 2024

Zondag 24 december 1944
Frankrijk - België
Eerste officiële oefenwedstrijd na de bevrijding van België (WOII)

het Belgische elftal - foto uit eigen collectie
       
het Franse Elftal
 
    Na vier jaar oorlog reisden de Rode Duivels op 22 december 1944 naar Parijs om, na lange tijd, opnieuw een officiële (oefen)wedstrijd te spelen tegen Frankrijk. Parijs, dat jarenlang onder bezetting had geleden, begon stilaan zijn rol als hoofdstad van het continent te hernemen.

De reis naar Parijs was slopend. De spelers zaten in een ijskoude trein, waarvan sommige ruiten kapotgeslagen waren en nog niet vervangen. De zitplaatsen werden ingenomen door militairen van alle rangen, waardoor velen noodgedwongen rechtstaand in de gangen reisden. Sommigen gingen op hun koffers zitten, terwijl anderen naar de bagagewagon trokken om op militaire zakken wat rust te vinden. Voor maaltijden waren de reizigers volledig afhankelijk van de inhoud van hun eigen knapzakken. Het meest uitputtende aspect van de reis was echter de aanhoudende onzekerheid over het Ardennenoffensief. Hoewel België eind september officieel bevrijd werd van de Duitse bezetting, waren er enkele uitlopers tot begin november en met een herovering van de Ardennen door de Duitsers die op 16 december 1944 was begonnen. Niemand wist hoe de situatie zich zou ontwikkelen, laat staan of er überhaupt een veilige terugkeer mogelijk zou zijn. Voor de spelers uit Luik was de onzekerheid nog groter: hun families bevonden zich dicht bij de frontlinie.

In Parijs lukte het de Rode Duivels om hun zorgen even opzij te zetten. De stad bood volop licht, rumoer en vertier, al liet de premie van 72 frank per dag weinig ruimte voor uitbundigheid. 

Op de dag van de wedstrijd arriveerden de spelers, blauw van de kou, in het Parc des Princes. Gelukkig vond de nieuwe verzorger Jean Bauwens een emmer waarin de spelers hun ijskoude voeten één voor één in warm water konden onderdompelen.

Parc des Princes

Het stadion, bijna volledig gevuld met 35.000 toeschouwers, begroette de Rode Duivels met een langdurige en hartelijke ovatie. Het Franse publiek was op de hoogte van hun zware reis, ondernomen voor een liefdadig doel, ondanks de dreiging van een oprukkende vijand. Onder de aanwezigen bevond zich ook FIFA-voorzitter Jules Rimet, wat het belang van deze wedstrijd, als herstart van het officiële Europese interlandvoetbal, benadrukte.

De wedstrijd zelf, afgetrapt om 14:40 uur, verliep minder rooskleurig. De professionele Franse ploeg, de ‘Haantjes’, gaf de Belgen geen moment de kans zich te organiseren. Doelman Rie Meert kreeg de ene na de andere poging op doel te verwerken. André Simonyi (‘38) en Henri Arnaudeau (‘42) brachten Frankrijk voor rust op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft scoorde Alfred Aston (‘79) de 3-0. Pas daarna begon de concentratie van de gastheren te verslappen, waardoor François ‘Swoitje’ De Wael in de 83e minuut de eer kon redden. Het Franse publiek beloonde de 3-1 met een beleefd applaus. Het eerste optreden van de Rode Duivels na de Tweede Wereldoorlog was geen groot succes. Het jonge team van coach Frans Demol (gemiddeld 24 jaar) miste internationale ervaring. Alleen John Van Alphen (Beerschot) en Fernand Buyle (Daring) hadden eerder interlands gespeeld.

Na de zware wedstrijd bracht een overvloedig en goed verzorgd banket snel verlichting. Bovendien klonken de berichten uit België steeds positiever, wat de sfeer in de groep aanzienlijk verbeterde.

Op kerstdag keerde de ploeg terug naar Brussel. Het was opnieuw een lange en vermoeiende reis van meer dan 15 uur in een ijskoude ‘pooltrein’. Voor de spelers uit Luik wachtte nog een extra beproeving: een Duits bombardement ter hoogte van Bierset.

Het Ardennenoffensief zou uiteindelijk mislukken. Eind januari 1945 werden de Duitsers volledig teruggedrongen naar hun oorspronkelijke linies en de Wehrmacht verloor een groot deel van haar resterende slagkracht. Betere tijden in zicht!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

10 januari 2015 Het tragische verlies van Junior Malanda      Precies tien jaar geleden verloor de voetbalwereld een veelb...