woensdag 1 november 2023

1 november 2023: 100 jaar Bosuilstadion Antwerpen

Tribune 2 op 4 november 2023 - © Nico Dewaele

    Toen het stadion van Antwerp FC aan de Broodstraat in de jaren 1920 te klein werd besloot men om een nieuw stadion te bouwen in de Antwerpse voorstad Deurne nabij de 17e-eeuwse herberg ‘De Boschuil’.
herberg 'De Boschuil' (oude foto uit eigen collectie)

    De bouw begon met het uitgraven van een vijver waarvan de aarde werd gebruikt als fundament voor de staantribunes en de ‘kleine’ tribune 2 (het enige nu nog originele deel van het stadion, zij het niet meer toegankelijk). De aanvankelijke capaciteit was 38.000, maar deze werd op vraag van de Voetbalbond in twee stappen verhoogd - de eerste in 1937 en de tweede in 1956 - tot een maximum van 60.000.


De oorspronkelijke tribune 1 (postkaart uit eigen collectie)
    Het Bosuilstadion werd officieel geopend op 1 november 1923 met een interland tussen België en Engeland. Het werd 2-2 en de Engelse nationale ploeg leed voor het eerst puntenverlies op het Europese continent.

    In de eerste decennia was het Bosuilstadion de standaard locatie voor de regelmatige interlands tussen België en Nederland. In die jaren kreeg het stadion de bijnaam "De hel van Deurne". De laatste van deze wedstrijden dateert echter al van 1977, daarna verhuisde de Belgische Voetbalbond de interlands van België naar het Heizelstadion.


3 april 1938 Publiek dat wegens de grote drukte op het veld dreigt terecht te komen, wordt door de politie teruggedrongen bij de wedstrijd België - Nederland. - foto KNVB (rechtenvrij)

    Vanaf de jaren ’80 raakte het stadion in verval en hoewel er in 1991 een nieuwe tribune met 800 business seats werd gebouwd, moest het stadion aan het begin van het seizoen 1997/98 tijdelijk gesloten worden vanwege die vervallen staat.

    Intussen had Antwerpen de kans gemist om gaststad te worden op het Euro 2000-toernooi. Vertragingen in het ontwerp en de financiering van een nieuw stadion, dat het Bosuilstadion moest vervangen, leidden er uiteindelijk toe dat alle plannen werden geannuleerd.

    In 2015 kwam de redding in de persoon van Paul Gheysen en zijn bedrijf Ghelamco. Hij bouwde in 2017 een gloednieuwe hoofdtribune. Niet enkel de fans kregen toen meer comfort, ook de elftallen van de tegenstanders. Tot dan moesten die zich omkleden in de oorspronkelijke bezoekerskleedkamer van 1923. Ondertussen is ook tribune 4, de zuidtribune, opnieuw gebouwd.


           Tribune 1 - © Nico Dewaele

    Ook de nog resterende tribunes zou Paul Gheysen onder handen willen nemen en heropbouwen, want wie nu naar een voetbalwedstrijd van Royal Antwerp FC kijkt of gaat kijken wordt steeds geconfronteerd met het desolate beeld van de lege Tribune 2. Die verbouwingen zitten echter in het slop door een dispuut tussen Paul Gheysens en Tania Mintjens die eigenares is van de grond onder Tribune 2.

    Wordt zeker vervolgd…


Achterzijde Tribune 2 - © Nico Dewaele


Tribune 2 - © Nico Dewaele


Tribune 2 - © Nico Dewaele


Tribune 2 - © Nico Dewaele


Tribune 2 - © Nico Dewaele


De Antwerpfanfare - © Nico Dewaele


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

woensdag 8 mei 2024 (V-Day 2024) Herdenking AS Oostende speler Georges Hinderijckx naar aanleiding van de bevrijding in 19...