woensdag 24 januari 2024

25 januari 1914
Vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk – België

Voor de eerste keer speelde de Franse nationale ploeg buiten Parijs. Het was in het stadion Avenue de Dunkerque, van Olympique Lillois, waar ze het tegen het Belgische nationale elftal opnam. Na een spectaculaire wedstrijd die grotendeels werd gedomineerd door de superieure Belgen, was het toch Frankrijk die met 4-3 won.

Het Belgisch elftal
bovenaan: Coach Charles Bunyan, Joseph Thys, Fernand Nisot, Henri Leroy, Oscar Verbeeck, Maurice Decoster, Gaston Hubin
onderaan: Joseph Musch, Ferdinand Wertz, Jean Van Cant, Sylva Brébart, Georges Hebdin
© Source gallica.bnf.fr / BnF

Voor Frankrijk stond vast dat het een zware taak zou worden: ze moeten het voor de 11e keer opnemen tegen het briljante Belgische team. In hun vorige ontmoetingen wonnen de Fransen slechts één keer en verloren ze zeven keer.
Een lijstje met wat vooraf ging:

1904 België - Frankrijk 3-3 (eerste officiële wedstrijd België)
1905 België - Frankrijk 7-0
1906 Frankrijk - België 0-5
1907 België - Frankrijk 1-2
1908 Frankrijk - België
1-2
1909 België - Frankrijk 5-2
1910 Frankrijk - België 0-4 (hattrick van Cercle Brugge speler Alphonse Six)
1911 België - Frankrijk 7-1
1912 Frankrijk - België 1-1
1913 België - Frankrijk 3-0

Voor deze wedstrijd in Rijsel worden er speciale treinen vanuit Parijs en Brussel ingelegd. Een Belgische krant lanceert zelfs een campagne "Allemaal naar Lille op 25 januari", met vertrekken vanuit verschillende Belgische steden. Zo stuurt Stad Roeselare een delegatie van 30 supporters. De toeristische vereniging "Vrienden van Rijsel" stelt zich ter beschikking van Belgen en Parijzenaren voor een rondleiding door de stad vóór aanvang van de wedstrijd en biedt na de wedstrijd een lunch aan voor buitenlandse journalisten in het Grand Hôtel Rue Faidherbe. Het stadion dat om 13.15 uur opende was bereikbaar met trams die vanaf het station vertrokken. De prijs van een ticketje voor de wedstrijd lag tussen de 1 en 5 Franse Frank, een prijs die werd betaald door bijna 5000 toeschouwers.

Foto uit La Vie au grand air (1914)

De opstelling van de beide teams:

La Vie Sportive, 24 januari 1914
Het Belgische elftal - La Vie Sportive, 24 januari 1914

Alphonse Six, de Belgische spits van Olympique Lillois is er jammer genoeg niet bij omdat hij geschorst is door de Belgische Voetbalbond. In het seizoen 1912/1913 kreeg hij een aanbieding van de succesvolle club Union Saint-Gilloise. Union beloofde hem niet enkel een plaats in de ploeg, maar ook een job. Toen deze laatste belofte werd ingetrokken, weigerde Six naar Union te trekken, hield voet bij stuk en weigerde nog voor de Brusselse ploeg te spelen. Union dreigde met een boete en op basis van interne reglementeringen werd de speler door de Belgische voetbalbond geschorst. Zijn veelbelovende loopbaan als voetballer kreeg zo een onverwachte negatieve wending. Gelukkig kwam het Franse Olympique Lillois te hulp. Het voetbaltalent van Six was ook bekend in Noord -Frankrijk vermits Cercle daar regelmatig tornooien en vriendschappelijke wedstrijden speelde. De wraak was zoet want in het voetbaljaar 1913/14 werd Six de eerste Belgische speler die een buitenlandse kampioenstitel behaalde!

Alphonse Six

Om 14u37 gaf de Engelse scheidsrechter het startsein. Acht minuten later stonden de Belgen al 2-0 voor, dank zij doelpunten van Van Cant (‘6) en Brébart. Het leek een makkelijke overwinning te worden tot een overtreding van Hubin een penalty opleverde voor de Fransen, Hanot van US Tourcoing zette de strafschop om (’16). En in minuut 24 kon Jourde (Vitry) al gelijkmaken. Een klein kwartier later zette diezelfde Etienne Jourde (Vitry) de 3-2 op het bord, maar nog in dezelfde minuut bracht Joseph Thys de stand terug in evenwicht. Met een spectaculaire 3-3 werd een einde gemaakt aan de eerste helft, volgens de aanwezige pers nam een zeer gestructureerd België het vooral op tegen een schitterende Franse doelman Chayriguès (Red Star). In de tweede helft scoorde Dubly (RC Roubaix) nog een Frans doelpunt (4-3, 65e). Bij deze actie brak de Belgische doelman Henry Leroy de pink van zijn linkerhand, verdediger Oscar Verbeeck moest Leroy vervangen in het doel.

Volgens het Franse tijdschrift ‘La vie au grand air’ waren de Belgen superieur in alle 3 de linies, afgezien van de keeper Leroy die slecht was. De doelpunten van het Franse team waren meer te danken aan het gestuntel van de doelman (en het half bevroren veld) dan door eigen initiatief. De Belgen hadden het vooral over de prestaties van Fransman Chayriguès, één van de eerste doelmannen die zich in zijn hele strafschopgebied bewoog en over de lenigheid van een kat beschikt, hij kreeg dan ook een staande ovatie van het publiek.

Foto uit La Vie au grand air, 31 januari 1914

Voor de stad Rijsel was de eerste Frankrijk - België die niet in Parijs gespeeld werd een groot succes dat jammer genoeg geen vervolg zou krijgen. Lille won in april 1914 wel nog de ‘Trophée de France’, maar met de uitbraak van Wereldoorlog 1 werd de dynamiek van het voetbal in het noorden van Frankrijk verbroken. Rijsel is daarna nooit meer gastheer geweest van het Franse nationale team.