zaterdag 27 maart 2021

 1933 - 1935: Union 60

Joseph Mariënstadion, Vorst - © Nico Dewaele

        Bijna een halve eeuw – 48 lange jaren – moest Union Sint-Gillis wachten om terug te keren naar de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Maar sinds het seizoen 2021-2022 is stamnummer 10 terug! Een club met een rijke geschiedenis, één van de meest iconische stadions van het land en elf landstitels op haar palmares. Maar bovenal is Union de ploeg die iets bijna mythisch presteerde: 60 competitiewedstrijden op rij ongeslagen – een reeks die de geschiedenis inging als 'Union 60'.

Union Saint-Gilloise in 2021
© Nico Dewaele

    De legende begon na een moeizaam seizoen 1931-1932, waarin Union ternauwernood degradatie wist te vermijden. De jaarafsluiter van 1932 – een pijnlijke 4-1 nederlaag tegen Beerschot – werd een kantelpunt. Volgens de overlevering zat voorzitter Joseph Mariën in zak en as. Maar toen stond Jules Pappaert, de iconische kapitein van de blauw-gelen, op. Hij beloofde zijn voorzitter dat Union dat seizoen geen enkele wedstrijd meer zou verliezen.

        Wat toen onmogelijk leek, werd werkelijkheid. Union hield woord, herpakte zich en stormde naar de landstitel. Maar het bleef niet bij één succes: tussen 1933 en 1935 zette de ploeg een onwaarschijnlijke reeks van 60 ongeslagen competitiewedstrijden neer – een prestatie die de club voor altijd in de Belgische voetbalgeschiedenis verankerde. 'Union 60', een naam die nog steeds met trots en bewondering weerklinkt.

De succesploeg van Union 60
© Union 1897 - Les Archives

        Joseph Mariën zou het legendarische Union 60 zelf niet meer meemaken. Op 19 februari 1933 de dag van de derby tegen Racing Bruxelles liet de 52-jarige Union-voorzitter het leven. Zijn verlies betekende een zware klap voor de club, maar Union eerde zijn nagedachtenis op gepaste wijze. Enkele maanden later werd hun iconische stadion herdoopt tot het Joseph Mariënstadion, dat op zijn hoogtepunt plaats bood aan maar liefst 44.000 supporters. In de diepe coulissen onder de eretribune kreeg Mariën bovendien een monument, dat tot op vandaag bewaard is gebleven als stille getuige van zijn impact op de club. 

        De historische reeks van 60 ongeslagen wedstrijden bereikte zijn climax op 3 februari 1935, toen Union Cercle Brugge met een verpletterende 7-0 versloeg. Maar het noodlot sloeg toe: slechts een week later werd de droom ruw verstoord door aartsrivaal Daring, die met een 2-0 zege dankzij twee doelpunten van Marius Mondelé de onwaarschijnlijk lange zegereeks beëindigde.

Aquarel met daarop Daring-spits Marius Mondelé
(uit eigen verzameling)

        Toch bleef 'Union 60' een begrip dat ver boven de clubgrenzen uitstijgt. Sinds 1953 wordt de Trofee Jules Pappaert jaarlijks uitgereikt aan de ploeg die de langste ongeslagen reeks neerzet – een eerbetoon aan de onverwoestbare geest van die legendarische Union-ploeg. Een stukje Belgische voetbalgeschiedenis dat nooit zal vervagen.



 3 februari 1907: Afgelastingen anno 1907

Station Luik - postkaart uit eigen collectie

        Daar kan Club Brugge over meespreken in verband met een verplaatsing in 1907. Die dag moesten de spelers om 6 uur ‘s morgens de trein nemen voor de match tegen FC Luik. Eens ter plaatse aangekomen moest de Brugse delegatie vast stellen hoe het speelveld er ondergesneeuwd bij lag en scheidsrechter Frank König en de spelers van FC Luik niet kwamen opdagen. Club werd blijkbaar niet tijdig ingelicht en na een hele ochtend verkleumd in een ijskoude treincoupé bij elkaar gezeten te hebben moesten ze onverrichter zake terug afdruipen met het ‘fijne’ vooruitzicht om pas rond tien uur ’s avonds terug aan te komen in Brugge. Waarna sommigen, zoals bijvoorbeeld Hector 'Torten' Goetinck, nog in hun dorpje ergens aan de kust of op het platteland moesten geraken…

 1902: Bouw van de eerste betonnen tribune op het Europese continent - De Ganzenvijver, Ukkel

© Nico Dewaele

        Het knusse Stade du Vivier d’Oie, oftewel De Ganzenvijver is een echt voetbalmonument. Racing Club de Bruxelles, 'Den Racing' zoals de club bij de Nederlands sprekende Brusselaars genoemd werd, bouwde er een unicum. De tribune is namelijk de eerste betonnen tribune op het Europees continent en biedt plaats aan maar liefst 800 man.

© Nico Dewaele

        De ingang van het stadion zou de naam Avenue de Racing krijgen en een prachtige praalpoort zou iedere bezoeker erop duiden dat hij of zij het stadion van Racing bezocht, één van de absolute grootheden van het Belgische voetbal uit die tijd.



         Op 1 mei 1904 vormde het stadion het decor voor de allereerste voetbalinterland tussen twee onafhankelijke Europese landen ooit. België en Frankrijk hielden elkaar met 3-3 in evenwicht. De eerste goal in die wedstrijd werd gemaakt door Georges Queritet. Op de tribune van dat stadion werden de fundamenten gelegd voor de FIFA. Op 21 mei 1904 werd de Wereldvoetbalbond opgericht door België en Frankrijk en vijf andere landen.

        Het voetbalveld is ondertussen vervangen een hockeyveld, de staanplaatsen door tennisvelden en toch voel je hier nog de sfeer van de grote dagen. Gelukkig zijn de oude tribune en de praalpoort gespaard gebleven. Ze werden in 2010 uitgeroepen tot nationaal monument.

© Nico Dewaele


 1863: De eerste sporen van voetbal in België - Jozefietencollege Melle


© Nico Dewaele

        De eerste sporen van voetbal in België leiden naar dit Jozefietencollege in het Oost Vlaamse Melle. Het college met internationale aantrekkingskracht richtte zich quo opleidingsprogramma vooral op de opleiding tot handelaars en industriëlen. Leerlingen uit alle hoeken van de wereld liepen er school. Tussen 1837 (het ontstaan van het college) en 1910 volgden niet minder dan 213 Ieren en Engelsen er lessen.

        Het was de Ierse student Cyril Bernard Morrogh die in 1863 met een lederen voetbal onder de arm het college kwam binnengewandeld en hier ook voetbal wilde spelen zoals hij dat thuis deed. Enkele medestudenten zorgden voor een enthousiast onthaal en zo ging de bal letterlijk en figuurlijk aan het rollen. Dankzij de steun van de paters werd dit spel vlug populair. Zelfs uit de omliggende dorpen kwam men kijken naar dit vreemde fenomeen. 

        Oud leerlingen van het college waren later betrokken bij de oprichting van heel wat voetbalclubs en van de Belgische voetbalbond.


© Nico Dewaele





  

Zondag 21 maart 1920 Een eerste Landstitel voor FC Brugge          ...