zaterdag 27 maart 2021

 1863: De eerste sporen van voetbal in België - Jozefietencollege Melle


© Nico Dewaele

        De eerste sporen van voetbal in België leiden naar dit Jozefietencollege in het Oost Vlaamse Melle. Het college met internationale aantrekkingskracht richtte zich quo opleidingsprogramma vooral op de opleiding tot handelaars en industriëlen. Leerlingen uit alle hoeken van de wereld liepen er school. Tussen 1837 (het ontstaan van het college) en 1910 volgden niet minder dan 213 Ieren en Engelsen er lessen.

        Het was de Ierse student Cyril Bernard Morrogh die in 1863 met een lederen voetbal onder de arm het college kwam binnengewandeld en hier ook voetbal wilde spelen zoals hij dat thuis deed. Enkele medestudenten zorgden voor een enthousiast onthaal en zo ging de bal letterlijk en figuurlijk aan het rollen. Dankzij de steun van de paters werd dit spel vlug populair. Zelfs uit de omliggende dorpen kwam men kijken naar dit vreemde fenomeen. 

        Oud leerlingen van het college waren later betrokken bij de oprichting van heel wat voetbalclubs en van de Belgische voetbalbond.


© Nico Dewaele





  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

woensdag 8 mei 2024 (V-Day 2024) Herdenking AS Oostende speler Georges Hinderijckx naar aanleiding van de bevrijding in 19...