zaterdag 27 maart 2021

 1902: Bouw van de eerste betonnen tribune op het Europese continent - De Ganzenvijver, Ukkel

© Nico Dewaele

        Het knusse Stade du Vivier d’Oie, oftewel De Ganzenvijver is een echt voetbalmonument. Racing Club de Bruxelles, 'Den Racing' zoals de club bij de Nederlands sprekende Brusselaars genoemd werd, bouwde er een unicum. De tribune is namelijk de eerste betonnen tribune op het Europees continent en biedt plaats aan maar liefst 800 man.

© Nico Dewaele

        De ingang van het stadion zou de naam Avenue de Racing krijgen en een prachtige praalpoort zou iedere bezoeker erop duiden dat hij of zij het stadion van Racing bezocht, één van de absolute grootheden van het Belgische voetbal uit die tijd.



         Op 1 mei 1904 vormde het stadion het decor voor de allereerste voetbalinterland tussen twee onafhankelijke Europese landen ooit. België en Frankrijk hielden elkaar met 3-3 in evenwicht. De eerste goal in die wedstrijd werd gemaakt door Georges Queritet. Op de tribune van dat stadion werden de fundamenten gelegd voor de FIFA. Op 21 mei 1904 werd de Wereldvoetbalbond opgericht door België en Frankrijk en vijf andere landen.

        Het voetbalveld is ondertussen vervangen een hockeyveld, de staanplaatsen door tennisvelden en toch voel je hier nog de sfeer van de grote dagen. Gelukkig zijn de oude tribune en de praalpoort gespaard gebleven. Ze werden in 2010 uitgeroepen tot nationaal monument.

© Nico Dewaele


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

woensdag 8 mei 2024 (V-Day 2024) Herdenking AS Oostende speler Georges Hinderijckx naar aanleiding van de bevrijding in 19...